fbpx
 

Osnove rada turbokompresoraUPOZNAJTE SE SA RADOM TURBINE

Imate vozilo sa turbo motorom? Da li znate čemu služi turbokompresor u njemu? Na koji način radi i šta svojim radom postiže? Otkrijte zašto je baš turbina jedan od najzaslužnijih delova vašeg vozila koji motoru daje potrebnu snagu, kao i na koji način ona funkcioniše.

Koja je uloga turbokompresora?SNAGA VAŠEG MOTORA

Da li ste se nekada zapitali odakle motor dobija potrebnu snagu i od čega ona zavisi? Odgovor je jednostavan – zajedničkim sagorevanjem vazduha i goriva proizvodi se energija koja pokreće motor. Što je količina tog vazduha i goriva veća, to motor brže i jače radi. Logičan zaključak se sam nameće – motori koji imaju veću zapreminu imaju i više prostora za ubrizgavanje vazduha i goriva, pa samim tim i mogućnost da proizvedu veću snagu. Upravo u ovoj činjenici leži glavna uloga turbokompresora u vozilu. Smanjivanjem zapremine motora, a ugradnjom turbokompresora može se postići isti efekat rada motora koji imaju veći motori. Drugim rečima, motori manje zapremine uz turbokompresor mogu imati istu, a često i značajno veću snagu motora od onih većih zapremina koji rade bez turbokompresora.

Upoznajte se sa sistemom KAKO RADI TURBINA?

Turbokompresor predstavlja jedan od nekoliko postojećih sistema za kompresovanje vazduha koji ulazi u motor. Koristeći energiju izduvnih gasova koje usisava u turbinu, omogućava efikasnije sagorevanje goriva i vazduha u motoru čime pojačava njegovu snagu, i pozitivno utiče na kvalitet i performanse rada.

Turbokompresor je sastavljen iz dva glavna dela – turbinskog dela tj. turbine (vruć deo) i kompresorskog kola odnosno kompresora (hladan deo) i drugih važnih delova poput rotora, diska, geometrije turbokompresora. Pričvršćen je na izduvnu granu motora. Izduvni gasovi prolaze kroz izduvnu granu i ulaze u turbinski deo turbokompresora.

DOBRODOŠLI U SVET TURBINA

Kvalitetan i siguran turbo servis po meri vašeg vozila i usluga kakvu zaslužujete. Dobrodošli u Turbo servis Božec.

Za dobrobit vašeg vozilaKVALITET ISPRED SVEGA

Da bi izdržala 150.000 rotacija u minutu koliko se u proseku okreće turbina tokom rada, potrebno je da bude veoma pažljivo nameštena i pričvršćena u vozilu.

Takođe, zbog osetljivosti ležajeva pri ovoj brzini, kao i potrebe za smanjenjem trenja i pojačanim hlađenjem osovine i drugih delova turbokompresora, posebno ulje se nanosi u veoma tankom sloju između ležaja i osovine. Neophodno je da određeni delovi uvek budu dovoljno (al’ ne i previše) podmazani.
https://turboservisbozec.rs/wp-content/uploads/2022/12/turbo-servis-garancija.jpeg

GARANCIJA KVALITETA

Kako bismo vas rešili brige na duže staze i uverili u kvalitet koji nudimo, dajemo vam garanciju od čak 12 meseci na sve usluge urađene u našem turbo servisu. O zadovoljstvu naših klijenata govori i činjenica da nam mnogi od njih poklanjaju poverenje već dugi niz godina.

Naš cilj je uspešno i efikasno rešen problem uz kompletno zadovoljstvo naših mušterija i njihova sigurnost u vožnji. Izlazimo u susret svim specifičnim zahtevima i tražimo najbolja rešenja kako bismo postigli uspešnu saradnju. U neka iskustva zadovoljnih klijenata se možete i sami uveriti.

Veći protok vazduhaVEĆA SNAGA MOTORA

Svojom snagom pokreću rotor koji ubrzava usisavanje novog vazduha. Između dovoda vazduha i usisne grane postoji hladnjak (interkuler) čija je uloga da hlađenjem vazduha poveća njegovu gustinu odnosno da omogući većoj količini vazduha da uđe u cilindre motora tj. komoru za sagorevanje.

Veći protok vazduha u cilindrima povlači veću količinu goriva, srazmerno. U cilindrima te dodatne količine vazduha i goriva uzrokuju kontrolisane eksplozije čime se pojačava snaga motora. Nakon sagorevanja, vazduh izlazi iz cilindara i kroz izduvnu granu ulazi nazad u turbokompresor, a zatim izlazi napolje.

Veći protok vazduhaNAJBOLJE MESTO ZA VAŠU TURBINU

Ukoliko ne želite da se zadovoljite sa dobrim, već tražite odličan turbo servis za servisiranje i remont turbine vašeg vozila, na pravom ste mestu. Turbo servis Božec će odgovoriti na sve vaše zahteve i omogućiti vam kvalitetnu i vrhunsku uslugu. Kod nas možete uraditi servis i remont turbine, mašinsku obradu motora i obradu glave motora, ali i još mnogo toga. Dobrodošli ste da nas posetite i pitate sve što vas zanima. Tu smo da rešimo sve vaše nedoumice i probleme koje imate u vezi rada vašeg vozila. Možete nas pozvati telefonom na 060/546 10 09, pisati nam na office@turboservisbozec.rs ili nas posetiti na adresi Bulevar oslobodilaca Čačka, br. 100 u Čačku.