fbpx
 

Remont turbine za Renault Laguna 1.9

Primetili ste slabiji rad turbine na svojoj Renault Laguni? Pogledajte kako je izgledao remont turbine za ovaj model automobila u našem turbo servisu.

Opis kvara

Kvar na turbokompresoru najčešće se manifestuje gubitkom snage motora. To se dešava usled otkazivanja određenih delova u sistemu turbine, što se može utvrditi samo u turbo servisu, nakon defektaže, odnosno potpunog rasklapanja turbokompresora.

Kada već dođe do otkazivanja određenih delova, turbina se automatski gasi i time motor gubi potrebnu snagu da izvuče veće obrtaje. Tada ste ograničeni na vrlo sporu vožnju, a može doći i do potpunog otkazivanja drugih delova motora. Auto u takvom stanju nije bezbedno voziti i potrebno je odmah organizovati remont turbine u specijalizovanom turbo servisu. Identičnu situaciju je imao vlasnik Renault Lagune 1.9 koja je u jednom trenutku u toku vožnje, po rečima vlasnika, samo prestala da „vuče“. Sumnjao je da je turbina u pitanju, jer je na prethodnom automobilu već imao sličnu situaciju.

Nakon telefonske konsultacije sa našim timom, auto je stigao u Turbo servis Božec na hitan remont turbine istog dana kada je kvar primećen, jer je vlasnik takođe iz Čačka.

Turbo servis Božec u svakom trenutku na raspolaganju ima tipove turbina za sve marke automobila. Time je obezbeđena maksimalna efikasnost i uspešno obavljen remont turbine u rekordno brzom roku.

Dijagnostika

Detaljnom dijagnostikom se utvrđuje uzrok kvara na turbini, što može da bude otkazivanje sastavnih delova samog turbokompresora, curenje ulja, nečistoća u sistemu ili problem sa drugim delovima motora.

Nakon vizuelnog pregleda, utvrđen je ID broj, što je bilo otežavajuće jer je celokupna turbina bila vrlo zaprljana. Sve je bilo spremno za demontažu, koju su naši majstori spretno izveli, nakon čega je usledila defektaža, tj. rasklapanje turbokompresora na delove. Ovo predstavlja glavnu fazu svakog svakog remonta turbine, kada se odvajaju oštećeni od neoštećenih delova.

U slučaju ovog automobila, defektažom je utvrđeno da je došlo do mehaničkog oštećenja rotora turbine.

Rotor predstavlja ključan mehanički deo celokupnog sistema turbokompresora. Korišćenjem izduvnih gasova koji udaraju u lopate izduvnog dela rotora, omogućavaju da se rotor zavrti i kompresorski deo rotora gura vazduh u usisni sistem, čime se oslobađa ogromna količina energije koja motoru daje potrebnu snagu.

Remont turbine

Kompletan turbo servis podrazumeva demontažu i montažu turbine uz remont turbine, kao i delimičnu ili kompletnu zamenu delova. Remont turbine u Turbo servisu Božec traje manje od dva sata.

Nakon defektaže i utvrđivanja kvara, remont turbine započinje procesom čišćenja, peskarenja i sušenja u specijalnim komorama, svakog pojedinačnog dela koji nije oštećen. Peskarenje je najefikasniji način da se delovi detaljno očiste od masnoće, nečistoća ili korozije. Time se neoštećeni delovi kompletno pripremaju za dalje sklapanje, što je jedan od bitnih delova samog remonta. Na Laguni je otkazao rotor turbine. Po ID broju turbine utvrđen je tip rotora i pri sklapanju turbine, stavljen je potpuno novi rotor. Radi osiguravanja celokupnog sistema, pored zamene oštećenog rotora, urađeno je i postavljanje nove osovine na turbini, zamena zaptivača, ležajeva, karika, nosača i odstojnika. Urađeno je balansiranje rotora i sklapanje kertridža, čime se remont turbine priveo kraju.

Kontrola ispravnosti je urađena na probnom stolu, gde se zahvaljujući specijalnim instrumentima turbina stavila pod opterećenje i simulaciju rada pri visokim obrtajima. Test je uspešno obavljen.

Usledila je montaža kućišta, i nakon nepunih 2 sata, vozilo je bilo spremno za vožnju. Vlasnik je dobio detaljan izveštaj o urađenom turbo servisu, kao i garanciju od 12 meseci na sve ugrađene nove delove.
Turbo servis za Renault Lagunu obuhvatao je:

  • Demontažu turbine
  • Dijagnostiku
  • Defektažu
  • Čišćenje, peskarenje i sušenje
  • Zamenu rotora, zaptivača, ležajeva, karika i nosača
  • Postavljanje novih odstojnika
  • Balansiranje rotora
  • Kontrolno ispitivanje
  • Montažu turbine
  • Garanciju 12 meseci
CENA SERVISA:
230€
MARKA:
Renault
MODEL:
Laguna
SNAGA:
120KS
KUBIKAŽA :
1.9
GODIŠTE :
2004
TIP GORIVA:
Diesel
TRAJANJE SERVISA :
2h

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *