fbpx
 

Remont turbine za Renault Megane R26

Primetili ste slabiji rad turbine na svom Renault Meganu? Pogledajte kako je izgledao servis turbine za Renault Megane u našem turbo servisu.

Opis kvara

Kada primetite veću potrošnju ulja, čak iako vam auto ide dobro, dosipanjem ulja nećete rešiti problem. Naprotiv, rizikujete mnogo veća oštećenja motora i ugrožavate bezbednost u saobraćaju.

Redovni servisi, zamena filtera i kontrola potrošnje ulja uvek su preporuka, bilo koji automobil da vozite. Prevelika potrošnja ulja uvek signalizira problem i ne bi trebalo to da zanemarujete. Problem sa dotokom ulja najčešće vodi ka „generalci motora“ koja puno košta i koja može dugo da vas ostavi bez auta. A kada auto troši više ulja, može da bude da je problem u dotrajlim karikama ili sa „masnom“ turbinom. Izrazito crni ili plavičasti dim se pojavljuje zbog sagorevanja viška ulja u izduvnoj granii turbine. Auto čak može normalno da radi, uz taj pojačan dim, međutim to je samo uvod u mnogo veće kvarove koji mogu nastati ako ne uradite remont turbine.

Vlasnik Renault-a je poslao turbinu poštom u Turbo servis Božec iz Podgorice po preporuci svog lokalnog majstora koji je posumnjao da je kvar na turbini, jer je primetio povećanu potrošnju ulja.

Preporučuje se kontrolisati ulje po servisnim intervalima koje je propisao proizvođač automobila. Ukoliko je potrebno dolivati ulje češće, javite se lokalnom majstoru da se pronađe uzrok. Ako se posumnja na turbinu, odmah zakažite remont u specijalizovanom turbo servisu.

Dijagnostika

Dijagnostikom se utvrđuje uzrok kvara na turbini. Uzroci mogu biti različiti i vrlo često se dovode u vezu sa dotrajalim karikama, zapušenim diznama, curenjem ulja ili drugim delovima motora koji su deo sistema turbokompresora.

U ovom slučaju izostala je demontaža, jer je turbina stigla poštom iz Podgorice. Turbo servis Božec nudi i tu opciju popravke turbine „na daljinu“ kada vam auto nije u voznom stanju. Na zahtev ovog klijenta turbina je pojačana zbog chip tuninga, što je takođe jedna od usluga za koju je specijalizovan naš servis.

Defektažom je utvrđeno da je Renault Megane turbina propuštala ulje koje je ogorevalo, podizalo temperaturu turbine i prouzrokovalo kvar.

Ulje je neophodno za rad turbine, zbog podmazivanja mehaničkih delova. Međutim, ako ga ima previše potencijalno može da zaluta u delove koji nisu predviđeni za ulje i da prouzrukuje velike havarije motora.

Remont turbine

Remont turbine u Turbo servisu Božec traje u proseku oko sat i po vremena. Vreme trajanja zavisi od stepena oštećenja ili toga da li je turbina stigla poštom ili se rade demontaža i montaža u servisu. U svakom slučaju, nakon remonta auto je spreman za vožnju.

Nakon utvrđivanja kvara, prelazi se na rasklapanje turbine na delove. To je najvažniji deo jer se tada odvajaju oštećeni od neoštećenih delova, što je ključ svakog remonta. Neoštećeni delovi se pripremaju za dalje sklapanje – dataljno se čiste peskarenjem što je jedan od najefikasnijih načina da se delovi detaljno očiste od masnoće, nečistoća ili korozije. Po ID broju se utvrđuje tip turbine, a samim tim i novi delovi koje potrebno montirati. Radi osiguravanja celokupnog sistema, pored zamene oštećenih delova, u ovom slučaju je urađeno i postavljanje nove osovine na turbini, zamena zaptivača, ležajeva, karika, nosača i odstojnika. Urađeno je balansiranje rotora i sklapanje kertridža, čime se remont turbine za Renault priveo kraju.

Kontrola ispravnosti je urađena na probnom stolu, gde se zahvaljujući specijalnim instrumentima turbina stavila pod opterećenje koje simulira rad pri veliki obrtajima. Test je uspešno obavljen.

Nakon jednog sata i 45 minuta, remont je bio potpuno urađen. Turbina je spakovana uz uputstvo za montiranje i overenu garanciju od 12 meseci.

Turbo servis za Renault Megane R26 obuhvatao je:

 • Demontažu turbine
 • Dijagnostiku
 • Defektažu
 • Čišćenje, peskarenje i sušenje
 • Zamenu zaptivača, ležajeva, karika, nosača i odstojnika
 • Pojačanje za chip tuning
 • Postavljanje nove osovine i billet kompresorskog kola
 • Balansiranje rotora
 • Kontrolno ispitivanje
 • Montažu turbine
 • Garanciju 12 meseci
CENA SERVISA:
320€
MARKA:
Renault
MODEL:
Megane R26
SNAGA:
235KS
KUBIKAŽA :
2.0
GODIŠTE :
2005.
TIP GORIVA:
Benzin
TRAJANJE SERVISA :
1h45m
GARANCIJA:
12 meseci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *