fbpx
 

Remont turbine za Audi A3

Primetili ste slabiji rad turbine na svom Audi A3? Pogledajte kako je izgledao remont turbine za Audi A3 u našem turbo servisu.

Opis kvara

Vrlo često se kvar na turbini može primetiti i pre samog otkazivanja. Osluškujte svoj automobil i konsultujte se sa stručnim majstorima oko svih promena koje primetite. Pojačan zvuk u motornom prostoru može da ukazuje da je turbina pred otkazivanjem. Tada je jedino rešenje hitan remont turbine.

Kada motor radi, izduvni gasovi pokreću turbinu u tzv. izduvnoj grani. Ta snaga pokreće kompresor koji sabija vazduh, a koji zbog visoke temperature prolazi kroz interkuler (hladnjak) da bi se ohladio. Sledeći deo su cilindri koji zahtevaju hladan vazduh jer on ima manju zapreminu, tako da se tako ohlađena i sabijena smeša vazduha u cilindrima sagoreva i dalje sprovodi obezbeđujući potrebnu snagu motoru. Na taj način se koristi ogromna energija izduvnih gasova, koja bi bez sistema turbokompresora bila potpuno neiskorišćena. Kada dođe do zapušenja izduvnog sistema, neizostavno se dešava kvar na turbokompresoru, što može da dovede do toga da motor nema potrebnu snagu za normalnu vožnju.

Audi A3 je stigao u Turbo servis Božec sa pojačanim zvukom u motornom prostoru, što je vlasnik primetio neposredno pre zakazivanja remonta turbine.

Kod ovakvih tipova kvarova neophodno je odmah reagovati, jer svako narušavanje sistema turbine može da prouzrokuje mnogo ozbiljnija oštećenja motora ili da dovede do ozbiljnog ugrožavanja bezbednosti u saobraćaju.

Dijagnostika

Iskusni majstori već pri samom vizuelnom pregledu turbine ili osluškivanju mogu da dijagnostikuju koji deo je prouzrokovao kvar. Dijagnostika prethodi defektaži koja daje precizne podatke o tome koji deo turbine više nije u funkciji.

U slučaju Audija A3 demontaža turbine je urađena na licu mesta u servisu. Turbina je bila vrlo zaprljana i bilo je jako teško utvrditi ID broj. Nakon što su naši majstori utvrdili tip turbine i serijski broj, usledilo je rasklapanja turbokompresora na delove, čime je utvrđeno koji deo je otkazao. Prednost svakog turbo servisa u Božecu je potpuna transparentnost, tako da je i u ovom slučaju klijent prisustvovao defektaži kada je utvrđivan kvar.

Defektažom je utvrđeno da je kod Audija A3 došlo do zapušenja izduvnog sistema što je dalje vodilo potpunom otkazivanju celog sistema turbokompresora.

Ceo sistem turbokompresora mora da funkcioniše besprekorno. Ukoliko jedan deo u sistemu zakaže, kvar je neizbežan. Izduvna grana obezbeđuje ulazak izduvnih gasova u kompresorski deo turbine, koji se kasnije sagorevaju i daju motoru potrebnu snagu. Kada dođe do zapušenja izduvne grane, ceo sistem prestaje da radi i auto vam se prebacuje u safe mode, što je signal da odmah treba da zakažete hitan remont turbine.

Remont turbine

Remont turbine bi trebalo da obuhvata i zamenu svih delova turbokompresora koji vremenom od korišćenja mogu da dotraju. Karike, nosači, odstojnici, zaptivači i ležajevi bi trebalo da se zamene, bez obzira što nisu bili oštećeni.

Nakon utvrđivanja kvara i rasklapanja turbine, remont turbine započinje čišćenjem i peskarenjem svakog pojedinačnog dela koji nije oštećen. To obezbeđuje da su delovi koji nisu oštećeni uredno očišćeni od masnoće i korozije i da mogu ponovo da budu deo sistema. Oštećeni delovi se zamenjuju prema serijskom broju. Na Audiju A3 je izduvni sistem bio problem, tako da je on detaljno očišćen i svi delovi turbine koji su zbog toga otkazali su zamenjeni. Praksa u Turbo servisu Božec je da se bez obzira na to da li su oštećeni ili ne, obavezno zamene delovi kao što su zaptivači, ležajevi, nosači, karike i odstojnici. Tek tada je to pravi remont turbine koji osigurava bezbednost u vožnji i maksimalnu snagu motora.

Specijalnim instrumentima za kontrolu ispravnosti je remontovana turbina ispitana i uspešno je prošla test opterećenja i simulaciju rada pri visokim obrtajima.

Vozilo je bilo spremno za vožnju posle nekih dva i po sata. Vlasnik je dobio detaljan izveštaj o urađenom servisu, kao i garanciju od 12 meseci na sve ugrađene nove delove.

Turbo servis za Audi A3 obuhvatao je:

  • Demontažu turbine
  • Dijagnostiku
  • Defektažu
  • Čišćenje, peskarenje i sušenje
  • Zamenu rotora, zaptivača, ležajeva, nosača i odstojnika
  • Čišćenje izduvne grane
  • Balansiranje rotora
  • Kontrolno ispitivanje
  • Montažu turbine
  • Garanciju 12 meseci
CENA SERVISA:
230€
MARKA:
Audi
MODEL:
A3
SNAGA:
140KS
KUBIKAŽA :
2.0
GODIŠTE :
2006.
TIP GORIVA:
Diesel
TRAJANJE SERVISA :
2h30m

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *