fbpx
 

Remont turbine za Mercedes E220

Primetili ste slabiji rad turbine na svom Mercedesu E220? Pogledajte kako je izgledao remont turbine za Mercedes E220 u našem turbo servisu.

Opis kvara

Kada se desi da motor nema dovoljno snage, znak je da nešto nije u redu sa turbinom. Automobil sam sebe čuva od daljih oštećenja tako što prebaci režim rada u safe mode, čime vas ograniči na vožnju pri jako malim obrtajima.

Kod motora sa direktnim ubrizgavanjem goriva potencijalno može da se javi problem sa turbinom. Kvalitet goriva, ali i nivo pritiska mogu da budu ključni za normalno funkcionisanje sistema turbokompresora. Zapušen EGR ventil ili oštećenje izduvne grane mogu da budu neki od najčešćih kvarova. Takođe, kod modela kao što je Mercedes E220, gde je fabrički ugrađena turbina sa promenljivom geometrijom, potencijalno može da dođe do zaglavljivanja geometrije (ugao krilaca). Svi ovi kvarovi se manifestuju gubitkom snage motora kada nikako nije preporučljivo nastaviti sa vožnjom ni pod kojim uslovima. Potrebno je hitno zakazati remont turbine.

Mercedes E220 je po rečima vlasnika u toku vožnje na autoputu izgubio snagu, nakon čega nije mogao da ubrza, tj. nije primao gas.

Bilo da se javi safe mode ili ne, ako se desi da vam auto ”ne prima gas”, ”ne vuče dobro” ili ”oduzme gas” hitno se obratite turbo servisu. Bez obzira na to da li se auto dovede u normalu posle gašenja, nije bezbedno voziti sa ovakvim simptomima.

Dijagnostika

Ponekad je dovoljno samo čuti iskustva vlasnika, tj. šta su primetili tokom vožnje, da bi se znalo koji deo turbokompresora je otkazao. U Turbo Servisu Božec se i pored toga radi obavezna dijagnostika, a nakon demontaže i defektaža.

Vlasnik ovog Mercedesa je iz Čačka, tako da je demontaža turbine urađena na licu mesta u servisu. Nakon što su naši majstori utvrdili tip turbine i serijski broj, usledila je defektaža čime je utvrđeno koji deo turbokompresora je otkazao. Defektaža podrazumeva rasklapanje turbine na delove i utvrđivanje koji delovi su oštećeni, a koji ne. Prednost svakog turbo servisa u Božecu je to što u svakom trenutku imamo na raspolaganju nove delove za skoro svaki tip turbine, tako da bez problema možemo da izvršimo remont turbine za bilo koji model automobila.

Defektažom je utvrđeno da je na Mercedesu E220 došlo do pucanja izduvnog dela turbokompresora što je dovelo do gubitka snage tokom vožnje.

Izduvni deo turbokompresora je sklon oštećenjima zbog potencijalnih nečistoća koje mogu doći iz goriva ili vazduha. Kada dođe do oštećenja, ceo sistem prestaje da radi i auto vam ne vuče i prebacuje se u safe mode, što je signal da odmah treba da zakažete hitan remont turbine.

Remont turbine

Remont turbine u Turbo servisu Božec sa demontažom i montažom traje negde oko dva sata. Za to vreme se uradi i kontrolno testiranje kako bi se osiguralo da novi delovi savršeno odgovaraju celokupnom sistemu.

Svaki remont turbine, pa i ovaj za Mercedesa E220, započinje čišćenjem i peskarenjem svakog pojedinačnog neoštećenog dela. Detaljno čišćenje od masnoće i korozije osigurava duži rok neoštećenih delova koji se ponovo ugrađuju u sistem. Oštećeni delovi se zamenjuju potpuno novim prema serijskom broju turbine. Kod Mercedesa E220 problem je bio napukli izduvni deo na turbini, tako da je to zamenjeno. Praksa u Turbo servisu Božec je da se bez obzira na to da li su oštećeni ili ne, obavezno zamene delovi kao što su zaptivači, ležajevi, nosači, karike i odstojnici. Tek tada je to pravi remont turbine koji osigurava bezbednost u vožnji, maksimalnu snagu motora i dugoročnu ispravnost turbokompresora u celosti.

Uspešno remontovana turbina na Mercedesu E220 je ispitana i ispunila sve standarde ispravnosti pod testom opterećenja i simulacije rada pri visokim obrtajima.

Vlasnik je dobio detaljan izveštaj o urađenom turbo servisu, kao i garanciju od 12 meseci na sve ugrađene nove delove. Dobio je i par saveta oko redovnog održavanja vozila i nakon dva sata je svoje potpuno ispravno vozilo isprobao u saobraćaju.

Turbo servis za Mercedes E220 obuhvatao je:

  • Demontažu turbine
  • Dijagnostiku
  • Defektažu
  • Čišćenje, peskarenje i sušenje
  • Zamenu rotora, zaptivača, ležajeva, nosača i odstojnika
  • Zamena izduvne grane
  • Balansiranje rotora
  • Kontrolno ispitivanje
  • Montažu turbine
  • Garanciju 12 meseci
CENA SERVISA:
220€
MARKA:
Mercedes
MODEL:
E220
SNAGA:
115KS
KUBIKAŽA :
2.2
GODIŠTE :
2000.
TIP GORIVA:
Diesel
TRAJANJE SERVISA :
2h

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *