fbpx
 

Remont turbine za Audi A4

Primetili ste slabiji rad turbine na svom Audi A4? Pogledajte kako je izgledao servis turbine za Audi A4 u našem turbo servisu.

Opis kvara

Kada primetite veću potrošnju ulja, a uz to imate i pojačan dim iz auspuha specifične boje, biće da vam je uskoro potreban servis turbine. Čak iako vam auto ide dobro, dosipanjem ulja nećete rešiti problem. Naprotiv, rizikujete mnogo veća oštećenja.
Veća potrošnja ulja uvek signalizira neki problem u radu vozila. Zbog toga su redovni servisi i kontrola potrošnje ulja uvek preporuka za bilo koji automobil da vozite. Motor je uvek u opasnosti kada nema dovoljno ulja. To najčešće vodi ka „generalci“ koja puno košta i koja vas dugo ostavi bez auta. Kada auto troši više ulja, može da bude da je problem u karikama koje su dotrajale, ali vrlo često je problem sa „masnom“ turbinom. Dim se pojavljuje zbog sagorevanja viška ulja u izduvnoj granii turbine. Auto čak može normalno da radi, uz taj pojačan dim, međutim to je samo uvod u mnogo veće kvarove koji mogu nastati ako ne uradite remont turbine.

Vlasnik ovog Audija A4 je stigao u Turbo servis Božec iz Požege po preporuci svog lokalnog majstora koji je posumnjao da je kvar na turbini, jer je primetio povećanu potrošnju ulja.

Preporuka je kontrolisati ulje po servisnim intervalima koje je propisao proizvođač. Ukoliko je potrebno dolivati ulje češće, javite se majstoru da se pronađe uzrok. Ako majstor sumnja na turbinu, odmah zakažite termin za servis turbine u specijalizovanom turbo servisu.

Dijagnostika

Dijagnostikom se utvrđuje uzrok i tip kvara na turbini. To mogu da budu razni kvarovi, jer je turbokompresor vrlo kompleksan sistem. Može doći do otkazivanje sastavnih delova, curenja ulja, nečistoća u sistemu ili pojačanog sagorevanja.
U većini slučajeva dijagnostika počinje utvrđivanjem ID broja turbine. U ovom slučaju je već na prvi pogled bilo jasno da je problem sa većom potrošnjom ulja jer je turbina bila izrazito masna. Čak i pri očiglednom uzroku kvara, u Turbo servisu Božec se dijagnostika uvek detaljno obavi da bi se osigurale sve moguće opcije. Nakon toga se vrše demontaža i defektaža, tj. rasklapanje turbokompresora na delove. Ovo predstavlja glavnu fazu svakog svakog remonta turbine, jer se tada odvajaju oštećeni od neoštećenih delova turbokompresora.

Defektažom je utvrđeno da Audi A4 ima povećanu potrošnju ulja koje je curelo ka izduvnom sistemu (auspuhu) gde je sagorevalo i proizvodilo plavičasti dim.

Ulje je neophodno za rad turbine, zbog podmazivanja mehaničkih delova. Međutim, ako ga ima previše potencijalno može da zaluta u delove koji nisu predviđeni za ulje i da prouzrukuje velike havarije motora.

Remont turbine

Remont turbine u Turbo servisu Božec traje manje od dva sata. Za to vreme se uradi: demontaža, kompletno rasklapanje turbine delove, zamena oštećenih delova, kontrolno ispitivanje i montaža. Nakon toga, auto je spreman za vožnju.
Nakon utvrđivanja kvara, remont turbine se započinje rasklapanjem turbine na delove. Nastavlja se procesom čišćenja, peskarenja i sušenja u specijalnim komorama, svakog pojedinačnog dela koji nije oštećen. Peskarenjem se neoštećeni delovi kompletno pripremaju za dalje sklapanje, jer je to jedan od najefikasnijih načina da se delovi detaljno očiste od masnoće, nečistoća ili korozije. Po ID broju se utvrđuje tip turbine, a samim tim i novi delovi koje potrebno montirati. Radi osiguravanja celokupnog sistema, pored zamene oštećenih delova, u ovom slučaju je urađeno i postavljanje nove osovine na turbini, zamena zaptivača, ležajeva, karika, nosača i odstojnika. Urađeno je balansiranje rotora i sklapanje kertridža, čime se remont turbine za Audi A4 priveo kraju.

Kontrola ispravnosti je urađena na probnom stolu, gde se zahvaljujući specijalnim instrumentima turbina stavila pod opterećenje koje simulira rad pri veliki obrtajima. Test je uspešno obavljen.

Usledila je montaža kućišta, i nakon nepunih 2 sata, vozilo je bilo spremno za vožnju. Vlasnik je dobio detaljan izveštaj o urađenom servisu, kao i garanciju od 12 meseci na servis turbine i na sve ugrađene nove delove.

Turbo servis za Audi A4 obuhvatao je:

  • Demontažu turbine
  • Dijagnostiku
  • Defektažu
  • Čišćenje, peskarenje i sušenje
  • Zamenu zaptivača, ležajeva, karika, nosača i odstojnika
  • Postavljanje nove osovine
  • Balansiranje rotora
  • Kontrolno ispitivanje
  • Montažu turbine
  • Garanciju 12 meseci
CENA SERVISA:
220€
MARKA:
Audi
MODEL:
A4
SNAGA:
140KS
KUBIKAŽA :
1.9
GODIŠTE :
2004.
TIP GORIVA:
Diesel
TRAJANJE SERVISA :
2h

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *