fbpx
 

Zašto je važno redovno održavanje vozila?

Često je frustrirajuće kada nas zadesi bilo koji problem sa automobilom, pogotovo ako ste u žurbi ili ako auto-servis nije blizu. Ovakvi neželjeni incidenti se, u velikoj meri, mogu izbeći ako redovno održavate i pregledate vaš automobil. I ne samo to, pravilno i redovno održavanje vozila će značajno produžiti životni vek vašeg četvorotočkaša. Sa druge strane, bez pravilnog održavanja vozila, automobil će biti podložniji ozbiljnim kvarovima u budućnosti koji možete i te kako osetiti i na vašem džepu. Takođe, redovno održavanje vozila je i uslov za trajanje garancije na novim automobilima.

Rutinsko i redovno održavanje vozila smanjuje rizik od kvarova, ali i poboljšava kvalitet vožnje. Ipak, mnogi vlasnici automobila ne obavljaju potrebne radnje u održavanju svog vozila iz različitih razloga, od kojih su najčešći neznanje, nedostatak novca pa čak i lenjost. Zbog toga je, po nekim procenama, 20 do 30% automobila na našim putevima neispravno, a to je direktna posledica neredovnog održavanja vozila.

Nezavisno od toga da li je automobil nov ili polovan uvek je dobro održavati vozilo, jer koliko vi njega čuvate toliko će i on čuvati vas. Nije slučajno što su često najbolji polovni automobili uvezeni iz Nemačke i Švajcarske. U tim zemljama je redovno održavanje i servisiranje automobila stvar vozačke i opšte kulture. Po tom pitanju, najgora su polovna vozila uvezena iz Italije, prvenstveno zbog lošeg održavanja i neredovnog servisa, ali i zbog toga što vozači u Italiji praktično maltretiraju automobile.

Ipak, za dobar deo vozača održavanje vozila nije težak zadatak. Čak su i vozači sa ograničenim znanjem o automobilima svesni važnosti različitih procesa održavanja kao što su recimo provera pritisaka u gumama, menjanje ulja i ostale naizgled sitne stvari koje često mogu izgledati zamorno i nepotrebno, ali nikako nisu nevažne.

Redovan pregled motora

Važno je imati na umu da je motor srce vašeg automobila; sa neispravnim motorom, vozilo je praktično neupotrebljivo. Redovna provera rada motora će osigurati da motor radi pravilno i u punom kapacitetu.

Menjanje ulja i uljnih filtera

Prvo što bi trebalo da imate na umu je da je redovna kontrola i zamena ulja na automobilu vrlo važna stavka, i predstavlja jednu od najbitnijih stvari kada je u pitanju održavanje vašeg vozila. Bez obzira na uputstva i preporuke, sigurno je isplativije skratiti interval između zamena ulja, zajedno s izmenom filtera, jer ćete time produžiti vek motora, jer se tako motor manje troši i čišći je. Zato je preporučljivo menjati ulje posle pređenih 15000 kilometara, tj. najkasnije nakon jedne godine. Ulje se menja pri radnoj temperaturi motora (80 do 90°C) i tada se zajedno sa starim uljem ukloni i nataložena nečistoća.

Prilikom svakog menjanja ulja treba obavezno zameniti i uljni filter, jer se tako značajno doprinosi zdravlju motora. Naime, motorno ulje se tokom eksploatacije više prlja nego što se troši i sve nečistoće se talože u uljnom filteru. Vremenom se uljni filter toliko zasiti nečistoćama, da se povećavaju otpori u njemu. Na taj način se povećavaju otpori na uljnoj pumpi, a pogoršava se podmazivanje. Uljni filter se skida pomoću specijalnog ključa sa lancem ili remenom, a zavija se rukom.

Za ovakva održavanja vozila najbolje je otići u ovlašćeni servis, a dobra alternativa su i kvalitetni specijalizovani servisi, provereni majstori koji su na dobrom glasu, ali i radionice u sklopu većih auto-klubova. Ako i vozač nije previše upoznat sa problematikom automobila i ne želi sam da vrši popravke, dobro je biti upućen u problematiku servisiranja kako bi se mogli pravovremeno proveriti nivoi tečnosti koje su bitne za automobil (motorno ulje, rashladna tečnost, tečnost za kočnice itd.) i po potrebi doliti, proveriti zategnutost i stanje remenova ili izvršiti ostale potrebne kontrole ili eventualno turbo servis, tj. remont turbine, ukoliko sa turbokompresorom nešto nije u redu.

Redovno održavanje i servis turbine

Redovno održavanje turbokompresora je takođe izuzetno važno, naročito za performanse motora, potrošnju goriva, ali i zbog poštovanja propisa o nivou emisije štetnih gasova. Osim što se redovnim održavanjem vrši prevencija velikih kvarova na motoru, redovno održavanje turbine sprečava i nastanak oštećenja i opadanje performansi samog turbokompresora, ali i finansijske izdatke pri servisu turbine. Ono što je sigurno, to je da automobil sa turbokompresorom zahteva češće zamene ulja nego što je to slučaj sa nekim običnim porodičnim automobilom.

Ipak, postoji neki procesi održavanja koji vlasnik automobila može sam uraditi na svom vozilu sa turbokompresorom. Promena filtera je jedan od tih jednostavnih radnji i vrlo je važno obavljati je redovno i pravilno da ne bi razne čestice spolja pravile probleme radu turbine.

Turbokompresor je deo opreme koji proizvodi ogromnu količinu konjske snage i zato je on pod većim rizikom od kvara je radi na ogromnoj temperaturi. Iz svih tih razloga, redovno održavanje vozila i servis turbine mora biti primarna stavka kod vlasnika takvih automobila.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *