fbpx
 

Remont turbine za Fiat Punto

Primetili ste slabiji rad turbine na svom Fiat Puntu? Pogledajte kako je izgledao servis turbine za Fiat Punto 1.9 u našem turbo servisu.

Opis kvara

Osluškujte svoj automobil i konsultujte se sa stručnim majstorima oko svih promena u zvuku koje primetite. Pojačan zvuk u motornom prostoru može da ukazuje da je turbina pred otkazivanjem. Tada je jedino rešenje hitan remont turbine.

Kada primetite čudan i pojačan zvuk „iz haube“ može biti da će uskoro doći do otkazivanja turbine, tj. do značajnog gubitka snage motora. Da ne biste gubili vreme lutajući od jednog majstora do drugog, najbolje je uraditi dijagnostiku u turbo servisu i uveriti se da li je potreban servis turbine. Vlasnik Fiat Punta je iz Podgorice i primetio je pojačano „lupkanje“ motora. Nakon telefonskih konsultacija kada nam je vlasnik detaljnije objasnio simptome, ustanovili smo da je potreban remont turbine. Demontažu smo izvršili u našem turbo servisu u Podgorici, nakon čega je usledio servis tubine.

Pojačan zvuk u motornom prostoru može da signalizira da je problem sa neizbalansiranim rotorom ili osovinom u sklopu turbine.

Kod ovakvih kvarova neophodno je odmah reagovati, pa čak i kad vam auto normalno radi. Bilo koje narušavanje preciznog sistema turbine može da prouzrokuje mnogo ozbiljnija oštećenja motora ili da dovede do ozbiljnog ugrožavanja bezbednosti u saobraćaju.

Dijagnostika

Vizuelni pregled turbine je deo dijagnostikovanja kvara. Posle toga sledi defektaža koja daje još preciznije podatke o stanju turbine, kao i o tome koji deo turbine više nije u funkciji.

U slučaju Fiat Punta 1.9 demontaža je urađena u našem turbo servisu u Podgorici. Turbina je bila vrlo zaprljana i bilo je jako teško utvrditi ID broj. Nakon utvrđivanja modela turbine i serijskog broja, usledilo je rasklapanja turbokompresora na delove. Prednost svakog turbo servisa u Božecu je potpuna transparentnost, tako da je i u ovom slučaju klijent prisustvovao defektaži kada je utvrđivan kvar. Primećeno je da se vozilo ne održava redovno, tako da je vlasniku ukazano koliko su česte zamene filtera i ulja neophodne za dobar rad svakog, pa i njegovog vozila.

Defektažom je utvrđeno da je kod Fiat Punta 1.9 došlo do oštećenja osovine rotora.

Nedovoljan pritisak ulja može da proizvede luft koji razbalansira rotor. Tada elisa turbine dolazi u kontakt sa zidovima i proizvodi taj pojačan zvuk. Krivljenje osovine je najčešća posledica ove situacije.

Remont turbine

Servis turbine obuhvata zamenu svih delova turbokompresora koji su oštećeni. Međutim, u specijalizovanom turbo servisu će vam zameniti i karike, nosače, odstojnike, zaptivače i ležajeve, bez obzira što nisu oštećeni.

Nakon rasklapanja turbine na delove, tzv. defektaže, remont počinje čišćenjem i peskarenjem svakog pojedinačnog dela koji nije oštećen. Svi delovi koji nisu oštećeni se vraćaju nazad prilikom montaže i zbog toga moraju biti uredno očišćeni od masnoće i korozije. Ošetećeni delovi se zamenjuju prema serijskom broju. Fiat Punto je dobio kompletno novi rotor sa osovinom, koji je nakon sklapanja izbalansiran specijalnim instrumentima. Praksa u Turbo servisu Božec je da se bez obzira na to da li su oštećeni ili ne, obavezno zamene delovi kao što su zaptivači, ležajevi, nosači, karike i odstojnici. Tek tada je to pravi remont turbine koji osigurava bezbednost u vožnji i maksimalnu snagu motora.

Remontovana turbina za Fiat Punto 1.9 je ispitana i uspešno je prošla sve testove opterećenja i simulacije rada pri velikim obrtajima.

Celokupan remont turbine je trajao nekih dva sata. Vlasnik je dobio detaljan izveštaj o urađenom servisu, kao i garanciju od 12 meseci na servis turbine kao i na sve ugrađene nove delove.

Turbo servis za Fiat Punto obuhvatao je:

  • Demontažu turbine
  • Dijagnostiku
  • Defektažu
  • Čišćenje, peskarenje i sušenje
  • Zamenu rotora, zaptivača, ležajeva, nosača i odstojnika
  • Čišćenje izduvne grane
  • Balansiranje rotora
  • Kontrolno ispitivanje
  • Montažu turbine
  • Garanciju 12 meseci
CENA SERVISA:
220€
MARKA:
Fiat
MODEL:
Punto
SNAGA:
85KS
KUBIKAŽA :
1.9
GODIŠTE :
2003.
TIP GORIVA:
Diesel
TRAJANJE SERVISA :
2h

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *