fbpx
 

Kad primetite ove znake na svom autu, potreban vam je turbo servis

15. oktobar 2017.od Turbo Servis Božec0

Da biste izbegli ozbiljne kvarove na svom vozilu, a naročito da biste osigurali bezbednost u vožnji, potrebno je da vodite računa o svom vozilu na odgovarajući način kroz redovne servise. Osim toga, opšte je poznato da se vozila sa turbokompresorom  održavaju drugačije od vozila sa motorima bez turbokompresora, tako da, pored redovnog ažuriranja servisne knjižice, možda bi trebalo da obratite pažnju na rad svog vozila, jer mnogo toga možete sami da primetite, što može da vam ukaže na potencijalne probleme.

„Motor zviždi“

Osluškivanje motora je jedna od prvih tehnika koju možete da primenite i prepoznavanje nekih zvukova koji su očigledni simptomi kvara turbine.  Ako primetite da se javlja pojačan zvuk u motornom prostoru u toku vožnje, biće da nešto nije u redu sa turbokompresorom. U zavisnosti od tipa motora, zvuk će biti različit. Neki ga opisuju kao zviždanje, škripanje, cvrčanje ili lupkanje. Izražen zvuk može da ukazuje da su neki delovi turbokompresora pri kraju i da vam je potreban turbo servis, kako bi se turbina remontovala i utvrdio uzrok koji je doveo do promena. Na osnovu dosadašnjeg iskustva, problemi sa kompresorskim kolom ili osovinom u sklopu turbokompresora mogu da se manifestuju kroz te specifične zvukove iz motornog prostora.

„Ne vuče dobro“

Ako primetite da vam auto lenjo ubrzava, da sporo kreće ili gubi snagu u toku vožnje, vrlo je moguće da je pravilan rad turbine nečim ugrožen. Čim primetite da vam auto ne „vuče“ dobro, može da znači da će uskoro neki deo turbokompresora da zakaže, što znači da je neophodno odmah utvrditi stepen oštećenja delova turbine, a precizna dijagnostika se radi samo u turbo servisu. Kada se utvrdi koji deo je oštećen ili otežano radi, vrši se zamena ili remont tih delova, nakon čega vaš motor ponovo ima snagu i neće imati problema sa ubrzanjem. Kada vam se čini da auto gubi snagu, najverovatnije je problem sa geometrijom ili kompresorskim kolom u okviru turbokompresora.

„Izlazi neki čudan dim iz auspuha“

Pojavljivanje pojačanog dima iz auspuha koji može biti crne, bele ili plave boje ukazuje da je već došlo do kvara na turbokompresoru i trebalo bi odmah da reagujete, čim to primetite. Znači da nemate baš puno vremena i da bi trebalo odmah da zakažete turbo servis. Svaki od ovih dimova ukazuje da su određeni delovi turbokompresora počeli da otkazuju, tako da je neophodno uraditi demontažu turbine i dijagnostikom utvrditi šta je uzrok. Beli dim se najčešće pojavljuje kada ulje procuri kroz dotrajale karike na turbinskom delu turbokompresora i pošto se našlo u izduvnom sistemu, tu je počelo da gori.

Kada je problem sa karikama na kompresorskom delu turbokompresora, onda ulje procuri ka motoru i tada se javlja plavičasti dim. Crni dim se pojavljuje kada postoji višak goriva jer je smanjen protok vazduha u turbokompresoru, što je znak da je oštećeno turbinsko kolo.

Brzo reagovanje rešava sve

Bilo koji od ovih simptoma kvara turbine da primetite, vrlo je bitno da brzo reagujete. Oštećeni turbokompresor u toku vožnje može da izazove prekid snage motora što je vrlo nebezbedno za sve učesnike u saobraćaju. Motor nema dovoljno snage da pri većim brzinama razvije dovoljan broj obrtaja kako biste bezbedno preticali ili vozili na auto putu. Kvar na nekim delovima turbine može da ukazuje da imate problem i sa drugim delovima motora, kao što su zapušene dizne ili neravnomerno snabdevanje uljem, tako da blagovremeno javljanje majstoru može da spreči mnogo ozbiljnije posledice.

Turbo servis Božec zna šta je u pitanju!

Čim se javi neki od ovih znakova, nemojte da lutate od majstora do majstora, odmah nas pozovite da zakažete turbo servis. Mi znamo šta je u pitanju. Specijalizovani smo za kompletan turbo servis, a kvalitet naših usluga potvrđen je garancijom od godinu dana. Vršimo zamenu svih oštećenih delova turbokompresora i to bez obzira koji model vozila je u pitanju. Ukoliko ste upravo sada saznali da vaš automobil ima slične simptome koji ukazuju na kvar turbine i da vas zbog toga zanima cena turbo servisa za vaše vozilo možete popuniti, online formular za besplatnu proveru cene, nakon čega će vam u vrlo kratkom roku odgovoriti naši specijalisti za turbo servis na osnovu dostavljenih podataka vašeg automobila.

Na raspolaganju imamo modele turbina za sve marke automobila. Čak iako niste u mogućnosti da dođete do nas, imamo rešenje i za to. Demontažu turbokompresora možete uraditi u servisu u svom gradu i onda ga poslati brzom poštom na dijagnostiku i reparaciju u naš turbo servis. Osluškujte svoje vozilo i uključite sva čula. Na taj način savesno postupate prema sebi, ali i prema drugima. Time obezbeđujete bezbedne puteve za uživanje u vožnji i putovanjima.

Da li ste primetili neke simptome kvara turbine koji nisu navedeni u tekstu? Napišite nam u komentarima ispod koji problem ste uočili u radu svog vozila i pokušaćemo da vam ukažemo šta bi mogao biti uzrok toga i na koji način bi trebalo rešiti problem.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *