fbpx
 

Ovo bi trebalo da izbegavate da ne bi došlo do kvara na turbini

27. oktobar 2017.od Turbo Servis Božec0

L. Renault je rekao da je „automobil, za razliku od svih drugih stvari za čoveka, bio i ostao živo biće“. I zaista je tako. To je jedan organizam koji ima vitalne delove, tečnosti koje su od značaja za skladno funkcionisanje i vrlo je važno ići na preventivne preglede, kako bi se sprečilo ugrožavanje celokupnog sistema. Međutim, vrlo često se automobil zanemaruje iz mnogo razloga i nema odgovarajući tretman, što dalje vodi ka ozbiljnim kvarovima, koji mnogo koštaju i koji nekad mogu da dovedu i do vrlo fatalnih ishoda. Učešćem u saobraćaju odgovorni smo ne samo za sebe, već i za druge, a jedan od imperativa sigurne vožnje je ispravno vozilo.

Da li znate kako vam auto „diše“?

Pored toga što nam je stalo da naš ljubimac izgleda sjajno i da bude potpuno ispravan, bitno je da obratimo pažnju na to kako nam auto „diše“ i da izbegavamo neke sitnice koje se čine nebitnim, a koje mogu drastično da smanje vek našeg automobila i dovedu do ozbiljnih kvarova čija popravka puno košta. Sad, da li ćete želeti da uštedite novac ili da svog ljubimca sačuvate, nije toliko bitno.

Ako vozite auto sa turbo motorom, trebalo bi da znate kako funkcioniše celokupan sistem turbokompresora. Kada se upoznate sa radom turbine trebalo bi najviše pažnje posvetiti preventivi kvarova. Servis turbine ne bi trebalo da vam bude mnogo čest, jer ukoliko je tako, onda bi trebalo da se pozabavite uzrocima kvara. Kada vodimo računa o turbini, onda se to odražava na bolje performanse motora. Dakle, auto će da vam ima maksimalnu snagu, biće brz, startan i čak iako vam je motor manje zapremine, uz ispravnu turbinu, imaćete utisak kao da vozite mnogo jači auto.

Izbegavajte ovo i sprečite kvarove turbine

  • Nemojte naglo gasiti auto posle duže vožnje

Bilo da vozite dugo vremenski ili kratko, ali forsirajuće, svako naglo gašenje šteti motoru, a naročito turbini. Kada se motor naglo ugasi posle duže vožnje, nečistoće koje su nastale sagorevanjem nataložiće se na lopaticama turbine, što predstavlja rizik, jer svako strano telo unutar turbine može da je ošteti. Tako da, pre gašenja motora, ostavite ga da radi u mestu par minuta, „na leru“, čime ćete dosta ohladiti turbinu i sprečiti da se produkti sagorevanja natalože i naprave problem.

  • Nemojte naglo pokretati „hladno“ vozilo

Trebalo bi izbegavati pokretanje „hladnog“ motora. Motor najbolje radi kada postigne neku optimalnu temperaturu. Da bi se to postiglo potrebno je dobro zagrejati motor pre pokretanja. Time sprečavate neujednačenost temperature i trenje, što na duge staze čuva sve delove i motora i turbine. Tako da, ne bi trebalo forsirati motor u visoke obrtaje dok se ne zagreje, što možete postići ako pokrenete motor i pustite ga par minuta da radi u mestu.

  • Nemojte odlagati redovan mali servis

Vrlo često preskačemo redovan mali servis, ili zbog manjka novca ili zbog nedovoljno vremena. Ako auto dobro radi, nema potrebe da se ide kod majstora. Međutim, to je ogromna greška, jer se redovnim malim servisom bukvalno produžava vek vozila i na duže staze se štedi mnogo novca. Redovna zamena ulja, provera filtera za ulje i vazduh, kao i izduvnog sistema, stvara optimalnu sredinu za normalno funkcionisanje celokupnog sistema. Mali servis treba da radite uvek prema specifikaciji proizvođača, iako je preporuka da se radi na svakih 10.000 – 15.000 pređenih kilometara.

Čak iako se desi kvar, ne očajavajte!

Ponekad je nemoguće znati u kakvom je stanju polovno vozilo koje ste tek kupili, tj. koliko je zapravo kilometara prešlo. Preventivom možete dosta toga sprečiti od krupnih kvarova, pa samim tim i servis turbine. Međutim, ne bi trebalo da brinete čak i kada vam se turbina pokvari. Turbo servis Božec ima toliko iskustva za servis turbine, znanja i resursa, da ne postoji kvar na turbini koji je nemoguće otkloniti.

Ukoliko ste upravo sada saznali da ste i vi pravili slične greške koje mogu dovesti do kvara turbine i da vas zbog toga zanima cena turbo servisa za vaše vozilo, možete popuniti online formular za besplatnu proveru cene, nakon čega će vam u vrlo kratkom roku odgovoriti naši specijalisti za turbo servis na osnovu dostavljenih podataka vašeg automobila.

Nakon toga, zakažite servis turbine putem online formulara, da biste izbegli čekanje i nepotrebno gubili vreme. Čak iako niste u mogućnosti da dođete u Čačak, turbinu možete poslati brzom poštom i mi ćemo vam je vratiti popravljenu sa uputstvom za montažu za vašeg majstora.

Sviđa vam se tekst? Zapratite nas na Facebook-u i čitajte svake nedelje korisne tekstove i savete o održavanju vašeg automobila. Podelite sa nama vaše mišljenje o ovom tekstu u komentarima.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *